Många skadliga mikroorganismer, som bakterier och mögelsvamp, kan leva och föröka sig på färska frukter och grönsaker. Det är därför viktigt att kontrollera varorna noggrant redan i varumottagningen.
- Ta in varorna direkt, för att undvika att de angrips av skadedjur.
- Ta av och släng smutsigt ytteremballage för att undvika kontaminering.
- Kontrollera att det är rätt produkt och att den uppfyller butikens krav och specifikationer.
- Kontrollera att förpackningarna är hela och att det inte finns spår efter skadedjur framför allt insekter. Kontrollera även mellan olika fruktlådor.
- För kylda produkter, kontrollera temperaturen på varje leverans enligt instruktion med IR-termometer. Om större avvikelse än 20% från det angivna värdet visas, mät kärntemperaturen.
- Kontrollera om det finns ruttna produkter eller mögelangrepp och rensa bort dessa produkter,
- Kontrollera att produkten är märkt enligt den lagstiftning som gäller senast vid påfyllning och exponering.
- Transportera varorna till sina platser omedelbart efter kontrollen.