Chark och Delikatesser

När du jobbar med chark och delikatesser är det viktigt att använd olika skärbrädor och redskap vid hantering av de olika produkter som säjs. Färgkoda gärna knivar och redskap för att undvika förväxling. Det är alltid viktigt att tänka på detta oavsett vilken disk du jobbar vid.

Varför är detta viktigt? För att vissa produkter som innehåller allergener, till exempel ost eller charkprodukter med nötter. Likaså vid hantering av opastöriserade produkter, till exempel dessertost. Om varan innehåller opastöriserade ingredienser måste det tydligt framgå i informationen till kunden. Här är det viktigt att tänka på att gravida kvinnor inte får äta produkter som är opastöriserade då de innehåller bakterier som inte är bra för barnet. Opastöriserade ostar kan innehålla den skadliga bakterien Listeria. Därför bör inte dessa användas i monterade produkter, till exempel i smörgåsar och sallader.

Tänk på allergirisken vid skivning. Håll alltid isär olika produkter och rengör redskap och maskiner direkt efter användning. Oftast brukar butiken ha en specifik maskin som används för skärning av vissa charkprodukter. Ett exempel är Mortadella som innehåller pistage nötter, eller under jul då man kan sälja griljerad julskinka över disk och griljeringen kan innehålla spår av gluten.

Brieostar är i undantagsfall inte riktigt mogna. Mognadsprocessen ska ske i avsett tempererat utrymme och inte i rumstemperatur.

Ostar generellt är viktigt att separera på när det kommer till att bita upp till kund. Det är viktigt att man har en specifik skärbräda till blå mögelost, vitmögel och hårdostar. Detta är för att det exempelvis inte ska spridas mögel från en blåmögelost till en hårdost som sedan förstör osten.
Det är även viktigt att använda olika knivar till dessa olika ostar. Samma regel gäller här, en kniv till varje indelning ( blåmögel, vitmögel och hårdost)