Temperaturmätning ska göras på följande områden:
Vid temperaturmätning är det viktigt att rätt temperatur mäts. Vilken temperatur som avses – yttemperatur, kärntemperatur eller lufttemperatur – ska framgå i butikens rutiner för respektive temperaturkontroll.
Med yttemperatur menas att temperaturen mäts på livsmedlets yta, exempelvis genom att en IR-termometer läggs mellan två innerförpackningar.
Med kärntemperatur menas temperaturen inne i mitten av varan, uppmätt med en instickstermometer. Det är kärntemperaturen som mäts i produkter som tillagats eller kylts ned.
Lufttemperatur är den temperatur den cirkulerande luften har i exempelvis kylar, frysar och ugnar. Displayer som visar utrustningens temperatur visar lufttemperaturen.
Temperaturmätning
Det är viktigt att temperaturmätning utförs på rätt sätt. Alla butiksmedarbetare som utför mätningen ska alltså veta hur och vad man mäter.
När man mäter kärntemperaturen inne i en produkt används en instickstermometer. Glöm inte att själva stickan kan innebära en hygienisk risk och därför ska rengöras och desinficeras efter varje gång den används.