12 Märkning av bröd

Märkningen av bröd i butiken är mycket viktig, eftersom det förekommer så många allergener i produkterna. Var därför noggrann med märkning och kontrollera att rätt etikett alltid sätts på rätt vara.

Färdigförpackade bageriprodukter ska märkas med korrekt ingrediensförteckning. Där ställs det hårda krav på att hålla isär allergenerna och att kunden kan lita på att innehållet stämmer. Uppmana kunder att fråga butiksmedarbetarna vid tveksamheter kring innehållet i era produkter. Allergener enligt EU-listan måste alltid framhävas, till exempel med VERSALER (stora bokstäver), kursiv eller fet stil.

Förutom de generella reglerna som gäller alla förpackade livsmedel har bageribranschen internt kommit överens om att bakdag bör finnas angivet på produkterna. För kunden är det ofta mer intressant än bäst före-dagen. Det är dock inget krav, utan en frivillig uppgift som många företag inom bageribranschen väljer att märka vissa produkter med.

Märkning av bröd och konditorivaror i lösvikt

Märk allt oförpackat bröd/konditorivaror tydligt med ingrediensförteckning på hyllkanten eller se till så att information finns tillgänglig för kunden på annat sätt. Det är viktigt att rätt märkning står vid rätt produkt och finns vid alla exponeringar. Allergener enligt EU-listan ska alltid anges.

Tänk på faran för nötallergiker om det finns nötter i produkterna. Placera dessa produkter längst ner så att inte nötter ”ramlar” ner på andra produkter. Lösviktshantering kan aldrig bli en helt säker hantering utifrån allergisynpunkt, men sträva efter god ordning och att rätt produkter läggs på rätt plats.

Sätt gärna upp en skylt som informerar kunderna om att bageriet hanterar allergener och att bageripersonalen kan svara på frågor.