Varmkök och Färdigmat – Förvaring och exponering i Kallt kök

Det är extra viktigt att alltid hålla isär olika ingredienser och se till att produkterna alltid är skyddade i förvaring i kylar och frysar. Till exempel med lock eller plastfolie.

Öppnade förpackningar ska alltid märkas med första öppningsdatum. Sedan ska öppningsdatumet in i brytlistan. Notera i brytlistan alla uppgifter om produkterna när förpackningen öppnas.

Förvara smörgåsar, röror, tillbehör samt färdiga sallader med mera i rätt förvaringstemperatur. Utgå alltid från den förvaringstemperatur som den känsligaste produkten kräver, enligt temperaturangivelse från leverantör.

Tänk på att vara försiktig vid rengöring av glasytor i diskar och montrar där öppna livsmedel exponeras. Spraya inte direkt på glaset så att livsmedlen kan kontamineras. Använd de produkter som butiken använder sig av.

Salladsbar

Om din butik har sallads-/buffévagn för självtag måste rutinerna i din butik för påfyllning följas. Själva sallads-/buffévagnen och alla redskap, som slevar och tänger, ska rengöras/diskas flera gånger per dag.