12 Hantering och exponering av bröd

Bröd är ett så kallat lågrisklivsmedel som främst bör skyddas mot smuts. Vattenhalten är låg och det sker sällan att bakterier växer på eller i bröd. Bröd är däremot känsligt för mögel.

Kontrollera alltid produkterna, märkningen och bäst före-dag direkt när brödet kommer till butiken. Tänk på att nybakat bröd i påse lätt kan mögla om det blir för fuktigt, så kontrollera brödet ofta. Hittar du synligt mögel ska brödet förstås omedelbart tas bort från hyllorna och reklameras hos leverantören. Flera brödleverantörer levererar även djupfryst bröd, till exempel tunnbröd. Dessa måste märkas med bäst före-datum, som baseras på när de tas ut ur frysen.

  • Brödbackar med bröd ska inte stå direkt på golvet på grund av risken för bland annat skadedjur och smuts. I butiken bör förpackat bröd exponeras minst 30 centimeter från golvet. Detta innebär att i en stapel med brödbackar lämnas de två nedersta tomma.

  • Fyll alltid på enligt FIFU-principen (först in först ut) och håll reda på datum.

  • Det är inget krav att märka bröd med bakdag, det är en frivillig uppgift som många företag inom bageribranschen väljer att märka produkter med.

  • Kontrollera bröd hyllorna ofta, håll dem fräscha och ta bort allt gammalt bröd.