9 Kylkedjan

Det viktiga med kylda produkter är att de håller rätt temperatur hela vägen från leverantören till dess att kunden tar dem från kyldisken i butiken. Detta kallar vi för kylkedjan och den får aldrig brytas.

Kylkedjan bryts om temperaturerna blir för höga någonstans på vägen mellan leverantören och kyldisken. För leverantörspackade kylda produkter är temperaturintervallet i regel max +4oC – max +8oC. Vissa varor kräver max +2oC, så kontrollera märkningen noga. Det är förstås viktigt att kylda produkter snabbt tas om hand när de kommer till butiken. Täta kontroller i butikens kylar är också viktigt, så att både själva kylen och produkterna i den alltid håller rätt temperatur.

Temperaturer för kylda leverantörspackade produkter

  • Färs, inälvsmat, råkorv, färskt fågelkött, packad färsk fisk, gravad fisk, rökt fisk och kokta skaldjur ska förvaras vid högst +4oC eller enligt märkning.
  • Färdiglagad mat samt övrigt kött och chark bör förvaras vid högst +8oC eller enligt märkning.

Bakterietillväxt vid kylförvaring

De flesta bakterier tillväxer endast marginellt eller inte alls vid kylförvaring. Ett undantag är Listeria, som kan leda till allvarlig sjukdom för personer med svagt immunförsvar. Kontrollera därför noggrant lagringstemperaturen och datum för sådana livsmedel som inte ska hettas upp innan de äts, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivad smörgåsmat, dessertostar (mögel- och kittostar) och kall färdigmat.