13 Viktigt att tänka på vid Bake Off

Liksom bröd är även Bake Off lågrisk livsmedel som främst bör skyddas mot smuts.

Här bör vi även tänka på risken med allergener.

  • Fryst bröd som ska bakas i butik ska först tinas, oftast i kyla, max +8oC, men kontrollera alltid leverantörens anvisning. Produkterna måste hållas väl skyddade, till exempel på en så kallad stickvagn med skyddshuva.

  • Kontrollera bröden innan och efter avbakning. Säkerställ att de är fräscha och att kvaliteten är bibehållen.

  • Vissa bakverk dekoreras med topping till exempel glasyr, sirap eller nötter. Särhåll allergener, till exempel nötter och fröer, så att de inte sprids till andra produkter. Förvara allergenerna i förvaringskärl med lock som märks med innehåll. Hantera allergenerna sist, exempelvis först glasyr och sist mandelflagor

  • Oförpackat bröd bör alltid förvaras i brödskåp/hyllor, utrustade med någon form av produktskydd (behöver ej vara tättslutande) eller i brödbackar/lådor, gärna med lock. Märk allt oförpackat bröd tydligt med ingrediensförteckning på hyllkanten eller se till så att information finns tillgänglig för kunden på annat sätt. Det är viktigt att rätt märkning står vid rätt produkt och finns vid alla exponeringar. Tänk på faran för nötallergiker om det finns nötter i brödet. Placera dessa produkter längst ner så att inte nötter ”ramlar” ner på andra produkter.