4 Personlig hygien

Minns du att det vanligaste sättet för mikroorganismer att sprida sig till produkterna är via medarbetarna i butiken? Även om du är helt frisk kan du vara en så kallad smittbärare och därmed riskera att sprida bakterier eller virus vidare.

Alla butiksmedarbetare som arbetar i butiken ska kunna rutinerna för personlig hygien och även ha fått nödvändig utbildning inom respektive ansvarsområden, till exempel speciella hygienregler för de som hanterar oförpackade livsmedel i butiken.

Att hålla en god personlig hygien under hela arbetsdagen kräver också att du är medveten om vad du gör, hela tiden. Du bör till exempel undvika att röra vid mun, näsa, ögon, öron och hår med händerna.

Naglar ska alltid vara kortklippta och välskötta. Nagellack, även ofärgat, får inte användas vid hantering av oförpackade livsmedel. För dig som hanterar oförpackade varor är det inte heller tillåtet att ha lösnaglar, gelénaglar eller liknande.

Armbandsur och smycken, som ringar och örhängen kan innebära en risk för smittspridning och ska därför inte bäras om du hanterar oförpackade livsmedel. Detta gäller även om du bär engångshandskar. Synlig piercing som smycken i näsa, läppar, ögonbryn, mun, öron eller andra ”öppna ställen” är inte tillåtet. Lösögonfransar är inte heller tillåtet.

Håret ska vara uppsatt och hårskydd ska användas. Hårskyddet ska sitta så att håret hålls samlat och täcker hårfästet runt ansiktet. Se också alltid till att ha rena arbetskläder för att undvika att bakterier sprids den vägen.