6.2.1 Spår av-märkning

Spår av-märkning

Så kallad ”spår av-märkning” är inte helt reglerad i lagstiftningen. Det är upp till det tillverkande företaget att avgöra om de allergena ämnen som tas upp i märkningen ska framhävas eller inte.

Kravet om att allergener ska framhävas gäller enbart i den obligatoriska ingrediensförteckningen. Den som märker en produkt med till exempel ”kan innehålla spår av hasselnötter” måste alltså inte framhäva ordet ”hasselnötter” på det sätt som krävs då hasselnötter och produkter som kommer från hasselnötter anges i en ingrediensförteckning.

Allergener som alltid måste anges/markeras enligt EU-listan:

  • Spannmål som innehåller gluten, det vill säga vete (till exempel spelt eller khorasanvete), råg, korn, havre eller hybridiserade sorter därav och produkter därav.
  • Kräftdjur och produkter därav.
  • Ägg och produkter därav.
  • Fisk och produkter därav.
  • Jordnötter och produkter därav.
  • Sojabönor och produkter därav.
  • Mjölk och produkter därav, inklusive laktos/mjölksocker.
  • Nötter, det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och Queenslandsnöt samt produkter därav.
  • Selleri och produkter därav.
  • Senap och produkter därav.
  • Sesamfrön och produkter därav.
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/l uttryckt som SO2.
  • Lupin och produkter därav.
  • Blötdjur och produkter därav.

Ytterligare ett stort antal livsmedel kan orsaka allergier men reaktioner mot dessa är mindre vanliga.

Allergener som förekommer i spår av-märkning behöver däremot inte markeras.