Allmänt om hållbarhet vid försäljning över disk

När butiken säljer varor över disk är det viktigt att ha koll på bäst före- eller sista förbrukningsdag och att följa hållbarhetstiden. Blir du osäker gällande hur länge en produkt håller kan du alltid fråga en kollega i butiken för att vara helt säker.

Datumkontroll

När man får leverans av varor från leverantörer så finns det alltid med en bäst före-märkning för hur lång tid produkten håller, ex laxfilé eller vaccat kött. Det finns även krav på att leverantörerna ska märka ut hur många dagar en produkt som öppnats håller, om hållbarheten blir kortare efter att förpackningen brutits.

System för hållbarhet

Notera till exempel i en brytlista, alla uppgifter om produkterna när förpackningen öppnats:

  • Öppningsdatum, det vill säga brytdatum, eller beredningsdatum.
  • Bäst före- eller sista förbrukningsdag på helvaran.
  • Vilken sista dagen är att sälja varan.