Tvätta händerna ofta och på rätt sätt

Maginfektioner och andra livsmedelsburna sjukdomar beror mycket ofta på dålig handhygien. Därför är det väldigt viktigt att tvätta händerna ofta under arbetsdagen i butiken. På en otvättad hand finns normalt flera miljoner bakterier!

TVÄTTA ALLTID HÄNDERNA:

  • Före arbetets början,
  • Efter varje toalettbesök,
  • Efter att du snutit dig eller nyst i händerna (försök alltid att nysa i armvecket, det ger mindre luftspridning),
  • Mellan olika arbetsuppgifter, exempelvis hantering av fisk och skaldjur och delikatesser eller fläsk- och nötkött,
  • Efter att du städat, rökt eller snusat, pratat i eller använt mobilen, hanterat ytteremballage, pengar och liknande,
  • Efter sop- och panthantering,
  • Innan du tar på dig engångshandskar,
  • och i övrigt så fort det behövs. Hellre en gång för mycket.

TVÄTTA HÄNDERNA RÄTT

Vi vet alla hur man gör när man tvättar händerna, men när du gör det i butiken behöver du tänka extra noga på vad du gör, så att alla skadliga mikroorganismer verkligen försvinner. Detta är särskilt viktigt när du hanterar oförpackade livsmedel.

  • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. Glöm inte ovansidan, mellan fingrarna och tummarna samt under naglarna, som ska vara kortklippta.
  • Se till så att du får rikligt med lödder.
  • Tvätta händerna under tiden du räknar till 20 eller sjunger hela ”lilla snigel, två gånger”.
  • Skölj ordentligt. Stäng inte av kranen med händerna, använd papper som skydd.
  • Torka med engångshandduk eller papper.
  • Använd handdesinfektion om det behövs, men aldrig som ersättning för handtvätt, utan som ett komplement till handtvätten