Ha kontroll på produkternas märkning och datum i disken. Du ska alltid kunna berätta vad varje produkt innehåller samt att du måste kunna se tillbaka när du öppnade förpackning första gången. Oftast använder man sig av brytlistor där man skriver in:
Om du förpackar och märker produkter för kunder att plocka själv, ska varje förpackning vara korrekt märkt med fullständig ingrediensförteckning och alla andra obligatoriska uppgifter som krävs Överdisk är det inte nödvändigt att ha ingredienser på lappen som du ger till kunden. Det är istället du som ska kunna svara på kundens frågor gällande innehåll med mera. Uppgifter om innehåll av allergener enligt EU-listan ska alltid lämnas.
Kontrollera att din märkning överensstämmer med märkningen på den förpackning som varan låg i. Rätt etikett till rätt vara.
Förutom de generella reglerna ska ost märkas med ostens fetthalt, detta ska alltid göras. Ingrediensförteckning behöver inte anges för ost. Detta gäller dock enbart ost där inga andra ingredienser än mjölkprodukter, enzymer, kulturer av mikroorganismer och salt ingår.
Utöver det gäller följande för ost: