Rutiner för hantering

För att förhindra spridningen av skadliga mikroorganismer, bakterier och allergener ska det finnas rutiner för alla avdelningar där oförpackade livsmedel hanteras.

Arbets- och skyddskläder, hårskydd, smycken med mera

Butiksmedarbetare som hanterar oförpackade livsmedel i beredningsutrymmen ska alltid använda skyddskläder/engångsförkläde över sina ordinarie arbetskläder. Du ska också ha heltäckande arbetsskor och hårskydd.

Främmande föremål, som till exempel koppar, glas, flaskor, väskor, mobiltelefoner och snusdosor, får inte förekomma i beredningslokaler.

Armbandsur och smycken, som ringar och örhängen, får inte bäras i beredningsutrymmen för oförpackade livsmedel. Synlig piercing är inte tillåtet. Nagellack, lösnaglar, gelénaglar eller liknande och lösögonfransar är inte heller tillåtet.

Obehöriga som exempelvis: butiksmedarbetare säljare, kunder, hantverkare, bör inte vistas i beredningsutrymmen där öppen hantering av livsmedel pågår. Om de behöver vara där för att utföra arbete som inte kan vänta, så måste även de ha på sig skyddskläder.